Domů >> Evropské Poháry >> 2013-2014 >> Šachtar Doněck 1:2 FC Viktoria Plzeň

Šachtar Doněck 1:2 FC Viktoria Plzeň

Čtvrtek 27. února 2014 | Doněck, Ukrajina | Evropská Liga - vyřazovací fáze | 32 týmů, odveta
Šachtar Doněck
1 : 2
FC Viktoria Plzeň
Plzeň na Ukrajině překvapivě vyhrála a postupuje do dalších bojů.

Nelehký úkol čekal na plzeňské hráče. Po remíze 1:1 z prvního zápasu potřebovali vstřelit nejméně jednu branku na půdě soupeře, který od prosince 2012 v domácím prostředí nepoznal hořkost porážky. Navíc Plzni chyběl zraněný Kozáčik a vykartovaný Limberský, které nahradili Bolek a Hubník.

Díky remíze z prvního zápasu bylo jasné, že ani jeden tým nemusí bezhlavě útočit. Také byl začátek zápasu opatrný, možná až překvapivě byla Plzeň aktivní směrem dopředu, dobře napadala, a i „náhradník“ Hubník se pouštěl směrem vpřed ve stylu Limberského. Nicméně brazilská útočná síla začínala zlobit, hlavně rychle rozehrávané rohy jsme nestíhali zachytávat, naštěstí náznaky nějakých šancí zůstaly dotažené.

Opatrný zápas se začal lámat ve 29. minutě. To na chvíli dostal Hořava trochu prostoru ve středu hřiště, potáhl míč a poslal jej na Tecla. Ten na hranici vápna zaměstnal tři protihráče, míč se pak vykutálel ke Kolářovi, jehož střelu tečoval obránce do protipohybu gólmana. Z čista jasna tak Plzeň vedla.

Stejně jako v prvním zápase mohlo přijít bleskové vyrovnání. K nebezpečné střele ve vápně se dostal kapitán domácích Srna, a jen pohotový a těžký zákrok Bolka zabránil pohromě. Navíc právě Bolek našel ve 33. minutě dlouhým nákopem Koláře, ten prodloužil na Petrželu. Protože se mu žádný obránce nevěnoval, tak si zatáhl míč na hranici vápna, kde levačkou poslal míč přesně k tyči. Opět nám pomohla lehká teč obránce.

Bleskovou odpověď připravoval pro spoluhráče Srna, ale dobře postavený Bolek na brankové čáře nohou vykopl efektní patičku směřující do branky. I Plzeň se ještě dostala do dobré příležitosti – razantní hlavička Čičovského po rohovém kopu ale mířila hodně mimo. Šachtar ještě do poločasu párkrát zahrozil, ale skóre se neměnilo.

Po pauze už zbývalo 45 minut k postupu. Domácí začínali tlačit, ale jejich snaha neměla efekt. To vedlo i k podrážděnosti domácích hráčů a třem žlutým kartám v rychlém sledu: úder rukou do hlavy Horváta, dohrání Ďuriše u postranní čáry a za řeči po neodpískaném ataku Hubníka. Takové přerušování hry nám samozřejmě vyhovovalo.

Domácí pak znovu zahrozili střelou Costy v 69. minute, ale Bolek byl opět připraven. Tlak domácích pochopitelně před koncem sílil. Plzeň byla pod tlakem zalezlá kolem vlastního vápna, ale soupeře zase do vyložených šancí nepouštěla. V 81. minutě sice domácí skórovali, ale čárový rozhodčí správě viděl dorážejícího hráče v ofsajdu. Předtím ale opět Bolek prokázal svojí připravenost.

Bolek se hlavně zaskvěl v 83. minutě, po dalším průniku a centru Srny hlavičkoval z bezprostřední blízkosti Stěpaněnko, ale Bolek reflexivně vytáhl míč na břevno. To už byl na hřišti střídající Bakoš a Kovařík, aby alespoň trochu přinesli čerstvé síly uvadajícím bránícím hráčům.

Přesto se Šachtor dočkal gólové radosti – v 88. minutě doklepl Adriano centr z levé strany. Naštěstí branka domácích přišla pozdě, na víc se už nezmohli. Hráči Plzně tak po závěrečném hvizdu mohli začít slavit překvapivou a šťastnou výhru a hlavně postup do semifinále Evropské ligy. V něm na ně čekal francouzský Lyon.

P. Bolek - R. Řezník , V. Procházka , M. Čišovský , R. Hubník - M. Petržela (68. M. Bakoš ), P. Horváth , D. Kolář , T. Hořava , M. Ďuriš (79. J. Kovařík ) - S. Tecl (90. L. Hejda )