Domů >> Evropské Poháry >> FC Viktoria Plzeň 5:0 HJK Helsinky

FC Viktoria Plzeň 5:0 HJK Helsinky

Úterý 26. července 2022 | Plzeň | Liga Mistrů - kvalifikace | druhé předkolo, odveta
FC Viktoria Plzeň
5 : 0
HJK Helsinki
Pohodový zápas nás udržuje v boji o Ligu mistrů a zároveň dává jistotu evropských pohárů pro letošní rok. Zároveň také cca 70mil Kč do kasy, což je velmi důležité po chudých letech.

Důležitá odveta se hrála na plzeňském trávníku. V případě postupu by si Plzeň opět po několika letech zajistila jistotu podzimu v pohárové Evropě. Po vítězství 2:1 v Helsinkách jsme k tomu měli dobře nakročeno, ale v odvetě se pořád mohlo stát cokoliv.

Plzeň začala náporem a aktivní hrou. Přesto se v první obrovské šanci zjevil Radulović, který skóroval už v prvním zápase. Mosquera podskočil dlouhý centr z půlky hřiště, následoval přihrávka právě na Raduloviće, který naštěstí poslal míč vedle tyče.

Pak už jsme naštěstí začali úřadovat my. V 9. minutě ještě se štěstím gólman hostů vyrazil do protipohybu tečovanou tečovanou střelu Kalvacha. Ale v 10. minutě po faulu u postranní čáry Kalvach tentokráte centroval na přední tyč, kde našel hlavu Pernici a bylo to 1:0. Plzeň se rozehrávala a rychlé přenášení hry vpřed přinášelo další šance. Řezníkova hezká střela z voleje v 19. minutě mířila bohužel rovnou na brankáře. Pak ale další výpad v 21. minutě přinesl centr Mosquery, odvrácený balón si rychle Sýkora zpracoval a následně přesně vystřelil k pravé tyči. Brankář se ani nehnul.

Po dvaceti minutách už byl postup nadosah, a to přineslo potřebný klid na naše kopačky, a také marnou snahu na straně Helsinek. Zvlášť, když přišla 31. minuta, třetí centr z levé strany, tentokráte po standardce Sýkory, který ve vápně přesně našel nohu Hejdy a bylo to 3.0 (pravdou ale je, že možná v době rozehrání standardky si Hejda pomohl faulem).

Právě Hejda o chvilku později dostal za obranný zákrok žlutou kartu – jedinou v tomto zápase. Nejspíš díky brankové převaze nebylo na hřišti vidět zbytečná nervozita či tvrdost a z ní pramenící fauly. Přesto se ve dobrém tempu dohrál zbytek poločasu. Ten vůbec nepřipomínal první zápas, kde hra působila vyrovnaně.

Už v poločase začali oba trenéři se střídáním, i když asi každý z jiného důvodu. Střídání ale neubrala na tempu hry, a s přibývajícími minutami získávala Plzeň další šance na změnu skóre. Aktivní Sýkora v 65. minutě z dálky pěkně vystřelil, ale bránu netrefil. Další šanci neproměnil Kopic, po chybě v rozehrávce hostů pak nedokázal dostatečně přesně a razantně zakončit. Jenže přišla další chyba v rozehrávce, a tu jsme už trestali. Nejhezčí akce zápasu - 73. minuta a gól na 4.0; odražený míč přiťuknul Pilař poslepu přesně k rozběhnutému Havlovi, ten naservíroval míč Sýkorovi a ten ho poslal levačkou rovnou do horního růžku.

Za minutu ale mohlo být sníženo, druhou obrovskou šanci finů v zápase neproměnil Browne, který v ideální pozici na hranici malého vápna hlavičkoval jen těsně vedle šibenice.

Zbytek zápasu se tak už mohl dohrávat téměř v exhibičním tempu. Centry tentokráte z pravé strany začal posílat Holík. V 80. minutě posadil míč na hlavu Trusovi, ten ho poslal jen těsně nad. Lépe se vedlo v 84. minutě Klimentovi, který nekompromisně hlavou poslal míč do brány popáté.

I v nastaveném čase mohl padnout gól. Natěšený Pilař poslal ještě v 92. minutě nebezpečný pozdrav na bránu, brankář měl co dělat.

Po dlouhé době pěkný a ofenzivní zápas, výsledek 5:0 a postup, co víc jsme si mohli přát. Dnes nám sedlo prakticky vše, a i s jen 45% držením míče jsme měli zápas pod kontrolou. Postup do 3. předkola Ligy mistrů nám přihrál moldavského soupeře Šerif Tiraspol.

J. Staněk - R. Řezník (46. L. Holík), L. Hejda (63. F. Kaša), L. Pernica, M. Havel - J. Kopic (77. M. Trusa), P. Bucha, J. Sýkora, L. Kalvach, J. Mosquera (70. V. Pilař) - T. Chorý (63. J. Kliment)