Domů >> Evropské Poháry >> AZ Alkmaar 3:1 FC Viktoria Plzeň

AZ Alkmaar 3:1 FC Viktoria Plzeň

Středa 26. srpna 2020 | Alkmaar | Liga Mistrů - kvalifikace | druhé předkolo, 1. zápas
AZ Alkmaar
3 : 1
FC Viktoria Plzeň
Smolný gól z penalty v posledních sekundách nastavení a následná prohra v prodloužení

V netradičním modelu na jedno utkání přijela Viktorka do Holandska bojovat o Ligu mistrů. Premiérově vedl v evropských pohárech Vitkorku trenér Guľa – a určitě na takou premiéru nebude vzpomínat rád.
Plzeň začala utkání opatrně, stejně tak Alkmaar, na kterém byl znatelně vidět dlouhý zápasový výpadek. První půli docela ovlivnilo i počasí – deštivé a hlavně velmi větrné, dost často byly vidět na obou stranách špatné odhady letu míče.

Druhou půli začal Alkammar aktivněji, byla vidět jasná snaha o vstřelení gólu. Byla to ale naopak Plzeň, kdo mohl udeřit – Čermák v 57.  minutě ale volej trefil jen doprostřed branky. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, v 58. minutě střela Idrissiho proletěla jen těsně vedle šibenice.
Tím začal narůstat soustavnější tlak domácích, ze kterého začaly pramenit nebezpečné situace. Jenže z ničeho nic udeřilo v 78. minutě na druhé straně. Nákop od půlící čáry sklepl Kopic na volného Limberského, jehož volej levačkou skončil u tyči v brance.
K postupu zbývalo udržet tento výsledek následujících 15 minut, jenže jsme to vůbec nezvládali. Obrana vzadu začala hořet a nebyla schopná eliminovat dlouhé nákopy. A naopak Hruška poslal za tu dobu alespoň pět přetažených nákopů rovnou k soupeři. Bohužel svůj výkon ještě "korunoval" v posledních vteřinách prodloužení, kdy zbytečně srazil protihráče. Penaltu v Plzni už roky nikdo nechytil, a stejně to dopadlo i tentokrát.

V prodloužení na nás byla vidět deka, takže druhý gól po náběhu za obranu nebyl až takovým překvapení. Vzhledem k předchozím střídáním a dostupným náhradníkům na lavičce jsme dohrávali bez útočníka. I tak jsme kupodivu Alkmaar ještě potrápili, hlavně hlavička Havla v 111. minutě měla skončit v bráně, a ne nad ní. Ale drama na závěr nepřipustil Guomundsoon, který v 118. minutě pečetil na 3:1.
Na Ligu mistrů tenhle tým neměl ani náhodou, ale touhle prohrou jsme přišli o přímý postup do Evropské ligy. Také se začali ozívat hlasy, jestli tohle Guľa neprokaučoval svými střídáními. Navrch v dalším ligovém zápase jsme tragickém výkonně rupli 1:4 v Liberci.

A. Hruška - M. Havel, L. Hejda, J. Brabec, D. Limberský - P. Bucha, L. Kalvach (106. M. Káčer), A. Čermák - O. Mihálik (74. A. Ba Loua), J. Beauguel (90. L. Pernica), J. Kopic (87. J. Kovařík)