Domů >> Evropské Poháry >> 2013-2014 >> Olympique Lyon 4:1 FC Viktoria Plzeň

Olympique Lyon 4:1 FC Viktoria Plzeň

Čtvrtek 13. března 2014 | Lyon, Francie | Evropská Liga - vyřazovací fáze | 16 týmů, 1. zápas
Olympique Lyon
4 : 1
FC Viktoria Plzeň
Rychlé vedení, ale tragická druhá půle nedávají moc šancí na postup.

Poprvé na nás čekal francouzský soupeř – tým Lyonu. Podle informací už ne tak silný, jako před léty, a také s problémy v koncovce. Plzeň za sebou měla nepovedený zápas na Spartě (prohra a dva vyloučení), možná i proto poslal Uhrin na hřiště Hubníka za Řezníka a Kovaříka místo Ďuriše. V bráně Bolek za zraněného Kozáčika.

Úvod patřil do kategorie snů. Plzeň měla prakticky dvě minuty míč na kopačkách, kombinování zakončil centrem Kolaříka, a na malém vápně osamocený Hořava neměl problém hlavou trefit bránu. To vše v čase 1:58. Tak takový úvod nikdo nečekal.

Bohužel naše vedení netrvalo dlouho. Po rohovém kopu z 12. minuty jen Fofana nastavil nohu, a od kolena šel míč do brány. Teď zase byl Lyon na koni a tlačil se dále do útoku, Plzeň zvolila vyčkávací taktiku. Bolek si musel dávat pozor hlavně na střely z dálky.

Ve 32. minutě mohlo udeřit, Tecl si vybojoval míč, ale jeho střela skončila těsně vedle tyče. To byl na dlouhou dobu z naší strany jediný světlý okamžik. Jen těsně před půlí ještě Limberského rána protáhla domácího gólmana.

Poločasový výsledek byl příznivý, hlavně vstřelený gól na hřišti soupeře se počítá.

Radost ze vstřeleného gólu, bohužel v podání domácích.

Druhá půle přinesla jiný fotbal, hlavně s velkou produktivitou domácích. V 53. minutě totiž dostal dobrý míč Lacazette, a z hranice vápna pro něj pak nebyl problém Bolka prostřelit. Hubník z Čičovským mu nechali moc prostoru.

Teď bylo zase na Plzni něco předvést a snažit se vyrovnat, jenže místo toho přišel v 61. minutě třetí gól do naší sítě. Z výhody standardky pro nás se stal rychlý brejk Lyonu, přihrávku přes obránce si skvěle zpracoval Mvuemba, a tvrdou ranou pak prostřelil Bolka.

Navíc o pár minut později mohlo být ještě hůř, naštěstí ale Dabo v 65. minutě ve skluzu netrefil prázdnou bránu. Lyonu to ale mrzet nemuselo, přišla 70. minuta a další branka v naší síti. Fofana dostal zpětnou přihrávku na hranici vápna, a placírkou poslal míč k tyči do protipohybu Bolka.

Na tento stav reagoval Uhrin dvojím střídáním, na hřiště přišel Bakoš a Hejda (ven šel Kolář a Horvát).  Zbývalo ještě dvacet minut, ale Plzeň se už na nějaké ohrožení brány nezmohla. Lyon si své vedení dobře pohlídal až do závěrečného hvizdu.

Prohra 1:4 se zařadila po bok nejhorších proher, ale ty přicházeli spíše se slavnými soupeři v Lize Mistrů. Každopádně v odvetě má Plzeň stejných devadesát minut na nápravu dnešního dojmu.

P. Bolek - R. Hubník , M. Čišovský , V. Procházka , D. Limberský - M. Petržela (81. M. Ďuriš ), T. Hořava , D. Kolář (73. M. Bakoš ), P. Horváth (74. L. Hejda ), J. Kovařík - S. Tecl