Domů >> Evropské Poháry >> 2013-2014 >> FK Željezničar 1:2 FC Viktoria Plzeň

FK Željezničar 1:2 FC Viktoria Plzeň

Úterý 23. července 2013 | Sarajevo - Bosna a Hercegovina | Liga Mistrů - kvalifikace | třetí předkolo, 1. zápas
FK Željezničar
1 : 2
FC Viktoria Plzeň
Cíl splněn – Plzeň jde dál. Vydřený postup v deseti po vyloučení Procházky.

Už první zápas ukázal, že Plzeň nečeká nic lehkého. Plzeňáci byly v domácím zápase sice jasně lepší, ale soupeř dobře bránil a měl smrtící úspěšnost střelby. Doma je ještě hnali fanoušci, kteří cítili šanci na historický postup. Plzeň měla jasno – rozhodně bránit lépe, než v prvním zápase, a naopak si z prvního zápasu přinést střeleckou pohodu.

Ú úvod zápasu nám naštěstí přinesl částečné uklidnění. V 5. minutě totiž Horvátův nákop za obranu stihl od brankové čáry poslat po zemi do vápna Řezník, a Kolářem atakovaný brankář propustil míč za sebe, kde ho už Wágner jen dorazil do brány (podobně dorážel v prvním zápase Kolář na 2:1). Úvod, který jsme potřebovali pro uklidnění. Željezničar v tuto chvíli potřeboval k postupu již dvě branky.

Šance Željezničaru se rapidně zvýšily v 21. minutě, kdy byl vyloučen Procházka. Předcházela tomu zbytečná ztráta Wágnera u půlicího kruhu, a rychlá přihrávka na rozběhnutého Adiloviče. Ten po kontaktu s Procházkou spadl těsně před vápnem, a i když to nebyl rozhodně jasný faul na červenou kartu, rozhodčí bohužel neváhal. Z následné standardky v blízkosti vápna naštěstí nic nebylo. Po krátkém rozcvičení šel v 25. minutě do hry Hejda, dolů šel střelec branky Wágner.

Ještě větší pohodu na plzeňské kopačky přinesla akce z 30. minuty. Kolář obral o míč hráče soupeře, a i když ten zůstával ležet, prostrčil míč na rozběhnutého Petrželu. Ten ve vápně udělal kličku brankářovi a levačkou zvýšil na 2:0!

Željezničar díky přesilovce zůstával nadále v tlaku a útočil, ke Kozáčikovi do vápna létal jeden centr za druhým. Díky důslednosti útočících hráčů si Kozáčik užil své a hlavně s útočníkem Adilovičem. Gólový úder ale přišel od jiného hráče – Jamaka. Když už to vypadalo na ideální poločasový výsledek, tak se v 45. minutě objevil sám na značce penalty a hlavou poslal míč nechytatelně přesně k tyči. (V podobné situaci v prvním zápase Tecla vychytal domácí brankář)

Druhý poločas se odehrával podle předpokladů – Plzeň hrála v deseti, v součtu zápasů měla dvoubrankový náskok, a tak se soustředila hlavně na bránění. Željezničar měl přeci jen ještě celých 45 minut na střelení dvou branek nutných k postupu, hrál přesilovku a dopředu jej hnali domácí fanoušci. Naštěstí kromě náznaků šancí a závaru z 85. minuty se k ničemu nedostali a tak po závěrečném hvizdu si mohli hráči oddechnout a pomalu začít myslet na dalšího soupeře. 

M. Kozáčik - R. Řezník , M. Čišovský , V. Procházka , D. Limberský - M. Petržela (67. S. Tecl ), P. Horváth , D. Kolář (87. F. Rajtoral ), V. Darida , J. Kovařík - T. Wágner (26. L. Hejda )