Domů >> Evropské Poháry >> 2012-2013 >> Neapol 0:3 FC Viktoria Plzeň

Neapol 0:3 FC Viktoria Plzeň

Čtvrtek 14. února 2013 | Neapol – Itálie | Evropská Liga - vyřazovací fáze | 32 týmů, 1. zápas
Neapol
0 : 3
FC Viktoria Plzeň
Senzační vítězství, Italové dostali lekci z produktivity.

Na Plzeň čekal v tomto kole přední tým italské ligy, ale v této fázi Evropské ligy už není lehkých soupeřů. Italská liga už začala jarní fázi, Plzeň byla ještě nerozehraná. O zimní pauze nás posílili Tecl a Kovařík, který se dostal na plac hned od první minuty. Italové naopak některé hráče šetřili (Cannavaro, Hamšík), nicméně nejlepší střelec Cavani byl připravený rozšířit svojí sbírku zásahů.

Úvodní šance si sice připravili domácí, ale plzeňská obrana fungovala spolehlivě a vzadu to jistil Kozáčik. Gólová radost přišla nečekaně na druhé straně. Po centru do pokutového území se míč dostal až k Daridovi na hranici vápna, který z podobných pozic umí zamířit. Jeho přesná střela levačkou znamenala v 28. minutě překvapivé vedení. To byla rozhodně čára pro rozpočet pro domácí, kteří se do konce poločasu nedokázali probrat.

Přišla ale druhá půle, do které naskočil střídající Hamšík, a najednou Plzeňáci nevěděli, kde jim hlava stojí. Právě Hamšík předvedl během úvodních deseti, patnácti minut několik nadějných průniků. Jeho střely byly naštěstí nepřesné nebo zakročil Kozáčik. Naštěstí neměl štěstí. To platilo i pro jeho spoluhráče, kteří se také dostávali do šancí, ale také je neproměňovali.

Na druhé straně přišlo v 66. minutě nenadálé vzrušení po uznaném/neuznaném gólu Rajtorala. Ten dokázal prostřelit domácího gólmana, ale čárový rozhodčí asi správně upozornil na Kováře v ofsajdu blokujícího obránce. Rajroral si ale spravil chuť v 79. minutě, po krouceném centru Kolaříka vybojoval míč v souboji s Zunigou a přesně zamířil k tyči.

To byla studená sprcha pro domácí, kteří byli po celý poločas velmi aktivní. A to ještě dostali v 89. minutě třetí gól. Do otevřené obrany zavezl míč střídající Fillo, a debutující Tecl z jeho prostrčení vytěžil třetí branku.

Slibné vítězství nad předním celkem italské ligy bylo rozhodně nečekané, ale zajišťovalo prakticky postup do další fáze. 

M. Kozáčik - R. Řezník , M. Čišovský , V. Procházka , D. Limberský - F. Rajtoral (85. M. Fillo ), D. Kolář (90. L. Hejda ), P. Horváth , V. Darida , J. Kovařík - M. Bakoš (59. S. Tecl )